Dagboknotater fra jakt og fiskejournalen 


Vi har fått tilsendt en liten rapport fra en av de mange fiskerne på elva. Bli med svigerfar og svigersønn en julikveld i Skienselva. 

Av Geir Danielsen

Laks og sjøørretfiske fra båt i Skiensælva med Geir Minken og Vegar Dalen 17 juli 2013

Vegar ber svigerfar med på fisketur i Skiensælva flere ganger. Jeg tror vel ikke helt  dette vil begå seg da det er så mye som stjeler tid om dagen. 

Men så: Er du klar til dorgetur på Skiensælva ? det er Vegar som spør. Han sier han har betalt fisketrygdsavgiften og bare fiskekort mangler. Det kjøper jeg sjøl, hos MX Sport på Myren, i butikken til Helge. Wenche og jeg passer småtrollene til Vegar og Jeanette i påvente begge blir ferdig på jobb i Europrisbutikker i Skien. Det er når jeg har betalt fiskekort hos Helge jeg først fatter jeg skal på ælva etter laksen igjen.  Minst 10 år siden sist…

Fisketips fra Minken:  Kvelden i forkant turen har jeg ”avvæpna” en 18 cm Rapala Orginal Flouting. Dvs tatt av tre stk treblekroker, og så hang jeg den opp i et tre og spraylakkerte wobbleren totalt svart!

Om natta er ”alle katter grå”, og når det gjelder fiske etter androm fisk er det svart som gjelder, da det kun er silhuett fisken kan se av ”farger” i mørket! - Veit vi skal fiske til midnatt - så derfor…

Vi setter båten - en 15 fots Yamarin som Vegar eier - på vannet fra båthavna ved  Kulltangenbrua.  Fantastisk følelse gitt, når vi dorger oppstrøms i retning Skien by i den sterke elvestrømmen.  - Dæven døtte for et fantastisk sted det er å høre hjemme i: Laksefiske kan utøves gjennom sentrum av to byer og opp igjennom et aldeles fantastisk vassdrag til langt oppi Telemark !

Vi koser oss med niste og kaffe og tar en sommerpils på deling, svigerfar og svigersønn. Været er bare helt vanvittig lekkert, med temperatur på over 28 grader. I skyggen . -  Herlig følelse: Med stang og snøre på Skiensælva igjen!!!

Vi er litt i bakkant siloene da det smeller til på stanga til min kjære svigersønn. Spennende minutter følger, og omsider får jeg Vegars laks i håven samtidig som jeg filmer begivenheten med både hender og tenner. Ja, jeg filmer faktisk med kjeften – for første gang i mitt liv !  denne seansen og store begivenheten skal bare foreviges på alle mulige og umulige vis, -- så DET :O)!! Vegar tar laksen – en pjakk på litt over kiloen – med lus ved gatt og på nakke – som beviser at den er nykommen i ælva, på en 13 cm Rapala Husky GFR Floating wobbler… ( Etter mine erfaringer den desidert BESTE fiskefangeren i hele Rapalakartet! )

 

Timene går. Nå kan vi bare fiske fra 07.00 til 24.00. Det er fredningstid om natta – bag limit med kvote på 2 laks – 2 sjøørret pr døgn, så tidene har forandra seg siden sist jeg fiska i ælva. Vegar og svigerfar dorger, dorger og dorger. Oppstrøms og nedstrøms, og vi holder oss mest rundt forbi ved gamle UNION der hvor utløpene fra Norsjø buldrer ut i Skiensælva. Men godt i utkant soneforbud for dorgefiske. Det mørkner. Vi ser mye fisk på sonaren, men mest bunnfisk. - Veit det gikk opp over 100 laks i trappene natt til i går, og bare det å vite det, gjør alle petrinerver i helspenn ! Vegar ha sammen med en kamerat - på to turer i forkant denne,  tatt hele 8 sjøørret. Flere enn helvten av disse på Rapala 13 GFR. Vegar er allerede blitt ihuga proff lystfisker, og det er en gedigen glede for gamle svigerfar at dette kan konstanteres :O)! Han har det i blodet - lærer utrolig kjapt! Så jeg sier bare: Velkommen til galskapen, Vegar! Med hilsen fra svigerfar i Valebøskauen :O) ! he he he………………..

Det mørkner. Oppe ved Klosterfossen på lakseplassene til GS er det nye kommende ungdommer på plasser det fiskes laks og sjøørret fra. Det er disse kreftene som holder liv i noe som er sterkt truet fra farlige krefter. Noe og virkelig sette pris på i en spennvild, iskald og kapitalistisk monsterverden ! ! !  Laksen har heldig hvis mange venner! - Det er sannerligen noe denne fantastiske resursen vår fra Nord Atlanteren trenger  i disse rovgriske oppdrettstider!!

For fjerde gang kutter vi av ælva i en sving som bringer nesa oppover mot UNION. Jeg har nylig hekta på min kølsvarte 18 cm Rapalawobler. Like etter – 30 – 40 meter fra båten til oppsynet:  – KAPOW! Fast fisk! – Dæven dundre og riv og røsk, for herlige opplevelser som følger! Rett før fisken skal håves går den rett til bånn under båten som Vegar holder opp mot strømmen. Står ”bjønn”! - Sjøørreten er sterk. - Jeg bruker litt krefter på den, og så leer den på seg igjen. Etter spennende minutter håver Vegar endelig en sjøørret på 2,2 kg for gammelminken, denne varme, herlige sommernatta, i Skiensælva :O) -  JIIIIIIIIIIIIIII, HA ! SANN ! ! !

Tar bilder av fangsten. Mimrer og prater om tidligere fiskeopplevelser i Skiensælva. Har mye jeg vil fortelle Vegar om - som han kanskje kan få bruk for i tiden som kommer!? Det fine med dette livet her er at ingen noen gang klarer å bli 100% utlært! – Man lærer nytt hele tida. Det er derfor det er så DEILIG å være LYSTFISKER :O)))!

Takk for fantastiske timer på ælva fra svigerfar til svigersønn :O)

Og takk til alle de ildsjeler som brenner for at så mange av oss kan få oppleve slike fantastiske eventyr :o)))